PROF.DR. KÜRŞAD ERİNÇ KALP HASTALIKLARI UZMANI

Hoş geldiniz!

Linkler
Site Haritası
KALP ANJİYOGRAFİSİ

 

Kalp Pili

Kalp pili nedir?

Kalbimiz özel bazı hücreleriyle bir tür elektrik üretir. Bu elektrik özel bir iletim sistemi sayesinde kalbe yayılarak yaşamımız için gerekli kanın doku ve organlarımıza dakikada 60-80 kez pompalanmasını sağlar. Bu iletim sistemini bozan her türlü hastalık kalbin yavaş çarpmasına (nabız sayısının düşmesine) neden olabilir. Bu durumda, ritm ve iletim sisteminin fonksiyonlarını taklit ederek kalbin normal nabız sayısında çalışmasına yardımcı cihazlar gerekir. Bunlara kalp pili diyoruz. Kalp pili kalbi uyarmak ve-veya kalp atışlarını algılamak için omuz toplardamarı vasıtasıyla kalbin odacıklarına yerleştirilen elektrod veya elektrodlar ve bir pil jeneratöründen (batarya) oluşur. Batarya köprücük kemiği altına yerleştirilir.

Kalp pili nasıl takılır?

Kalp pili uygun yatıştırıcı ilaçlar verildikten sonra lokal anestezi ile yerleştirilir. Kalp pili takma işlemi kalp kateterizasyon laboratuvarlarında gerçekleştirilir. Omuz toplardamarı bulunur ve bu esnada köprücük kemiğinin altına 3-4 cmlik bir kesi açılır. Toplardamar vasıtasıyla pil elektrodları kalbin içine gönderilir. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra batarya bu kesiden  deri altına yerleştirilir ve dikilir. Deneyimli ellerde 30-45 dakika süren basit bir işlemdir. Bir ameliyat değildir. Genel anestezi gerekmez.

Kalp pili takıldığında sorun yaşanabilir mi?

Hastanede yapılan her tıbbi işlemde olduğu gibi bu işleminde bazı riskleri vardır. Kalp pili taktırmadan önce kalp pilinin neden gerekli olduğu ve işlem esnasında oluşabilecek sorunlar hasta ve hasta yakınlarına anlatılır. Hastaların büyük bir çoğunluğu deneyimli ellerde kalp pili takıldıktan sonra problem yaşamazlar.

Kalp pili takıldıktan sonra neler yapılmalıdır?

Yara bölgesi kalp pili takıldıktan sonraki 1 hafta ıslatılmamalıdır. Dikişler 7-10 günde doktorunuz tarafından alınır. Doktorunuz size bir pansuman programı uygulayacaktır.

Kalp pili takıldıktan sonraki kontroller nasıl olmalıdır?

Kalp pili takıldıktan sonra düzenli olarak kontrole gelmelisiniz. Bu periyodlar doktorunuz tarafından işlem sonrası size anlatılacaktır.

Kalp pilinin bataryası biterse ne olur?

Düzenli aralıklarla kalp pili kontrol edilir ve bataryanın bitmesine güvenli bir zaman kala batarya yeni bir işlemle değiştirilir.

  
3026 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam35
Toplam Ziyaret76077
Hava Durumu
Saat