PROF.DR. KÜRŞAD ERİNÇ KALP HASTALIKLARI UZMANI

Hoş geldiniz!

Linkler
Site Haritası
KALP ANJİYOGRAFİSİ

Modern tıp hasta konforu odaklı uygulamaları zorunlu kılmıştır. Koroner anjiyografide, el bilek damarı kullanımı, hasta konforu, kasığa göre daha az problemli olması, hastanede yatış süresinin kısa olması nedeniyle daha çok tercih edilir hale gelmiştir.

Hasta işlemden hemen sonra yürüyerek yatağına geçebilmekte ve 2-3 saat gibi kısa bir zaman sonra taburcu edilebilmektedir.

Hasta hareketi kısıtlanmamaktadır. (Kasık bölgesinden yapılan işlemlerde ise hasta 4-6 saat hareketsiz yatmak zorundadır. Anjiyografi sonrası stent yapıldığında ise bu süre 12-24 saate kadar çıkabilmektedir.)


Kasık bölgesinden yapılan anjiyografik işlemlerde ortaya çıkabilen kanama ve damar problemleri el bileği yoluyla yapılan işlemde daha az görülmektedir.


El bileğinden koroner anjiyografi hastaların %95’inden fazlasında uygulanabilmektedir. Sadece anjiyografi değil, sonrasında eğer gerekirse varsa balon ve stent uygulamalarında da aynı yöntem kullanılabilmektedir.

Balon ve stent işleminden sonra uzun süre kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçların kullanıldığı durumlarda el bilek damarından işlem daha avantajlı hale gelmektedir.

Ancak el bilek damarı yapısal olarak bu işlem için uygun olmayan (çok zayıf hasta, ileri yaş, diyaliz için fistül varlığı, yapısal damar bozuklukları vb) ya da anjiyografi sonrasında daha farklı yöntemlerle balon-stent yapılması gereken durumlarda (daha geniş çaplı kateter kullanımı) kasık damarının kullanılması gerekebilir.

Saygılarımla

  
1916 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam27
Toplam Ziyaret76069
Hava Durumu
Saat