Koroner anjiyografi, kalbinizi besleyen ve çalışmasını sağlayan damarların görüntülenmesidir. Bu sayede kalp krizi, ani ölüm, ritim bozukluğu, kalp yetersizliği vb. hayati öneme haiz rahatsızlıklara yol açan ve dünyada en sık ölüm nedeni olan koroner arter hastalığının sizde var olup olmadığı anlaşılacaktır.
Görüntüleme, küçük plastik borucukların (kateterlerin) kalp damarlarınızın uçlarına yerleştirilmesi ile başlar. Bu kateterler genellikle sağ kasığınızdaki atardamarınızdan konur. Bazı nadir durumlarda sol kasık, sağ kol ve sağ el bileğine de da kateter konması gerekebilir. O bölgedeki cilt uyuşturularak yerleştirildiği için siz sadece uyuşturucu iğnenin ağrısını hissedersiniz.
Kateterler yerleştirildikten sonra damarlarınıza ilaç verilerek görüntüleme yapılır ve işlem sonuçlanır. İşlem süresi 5-7 dakikadır. Her girişimsel müdahalede olduğu gibi koroner anjiyografide de riskler mevcuttur. Ancak bu riskler çok düşüktür.
Görüntüleme hakkında bilgi sahibi olmak için İnternetteki görsel arama motorlarını da kullanabilirsiniz.
Görüntülemeden hemen sonra doktorunuz tarafından size ve yakınlarınıza açıklama yapılacak, kısa bir süre sonra ise görüntülemenin yazılı sonucu ve CD si verilecektir. Bu CD ile sonuçlarınızı istediğiniz bir doktora teyit ettirebilirsiniz.
BALON-STENT TEDAVİSİ
Görüntüleme sonucunda balon-stent işlemine uygun damarınız varsa sizden ve yakınlarınızdan onay alınarak işleme devam edilecektir. Balon ve-veya stent işleminin riskleri, işlem öncesi size ve yakınlarınıza söylenecektir. Kataterlerin içinden geçirilen balon ve-veya stent (kalp damarına metal destek) yardımıyla kalp damarlarınızdaki darlık açılabilecektir.
İŞLEM ÖNCESI YAPMANIZ GEREKENLER
Varsa önceden var olan hastalıklarınızı, kanama problemlerinizi, alerjilerinizi, kullandığınız ilaçlarınızı doktorunuza bildirmelisiniz. Daha önce yapılmış olan tetkiklerinizi beraberinizde getiriniz. Aspirin kullanıyorsanız kesmenize gerek yoktur. Sağ ve sol kasık bölgenizi temizleyin. İşlem öncesinde size sakinleştirici ilaç verilecektir.
İŞLEM SONRASI
İşlem esnasında kasık damarına konan plastik borucuk işlemden sonra çıkarılacak ve kasığınızda kanama olmasını engellemek için bir süre kum torbası konacaktır. Bu süre içinde bu bacağınızı hareket ettirmemenizi öneriyoruz. İşlemden sonra 1. saatte sıvı, 2. saatte katı besinler tüketebilirsiniz.
EVİNiZE GİTTİĞİNİZDE
Damar giriş yerinde şişme, ağrı, kanama, kızarıklık, sızıntı, ateş, göğüs ağrısı, bacağınızda ağrı, soğukluk, morarma olması durumunda doktorunuza haber veriniz. Ertesi gün kasığınızdaki bandajı duş alarak çıkarabilirsiniz.
TEKRAR MUAYENE VE TETKİK
İşlem sonrası ne yapacağınız ve nasıl takip edileceğiniz doktorunuz tarafından size söylenecektir.
Saygılarımla